Intersubjektivitet og ansikt

Nå som jeg er student får jeg lov til å lære mange nye begreper og vinkler på hverdagen som pedagog. Refleksjoner rundt møter med mennesker og oppfattelsen av hvem jeg er – både som person og som yrkesutøver. Ukene mine består av mange menneskemøter – unge og gamle, ressurssterke og svake grupper. Spesielt tydelig har dette blitt etter etablering av demenskor. Jeg må være tilstede i nuet – og gi tydelig oppmerksomhet der det trengs…i nuet…

Intersubjektivitet kan forstås som «jeg blir meg i møte med deg». Når du ser meg som en DU som KAN – og vi er likeverdige personer. Uttrykket «ubuntu» kommer fra Zuluene i Sør Afrika. Ubuntu er et etisk, humanistisk livssyn som legger vekt på fellesskap og menneskers forbindelse og forhold til hverandre; ‘ingen mennesker er eller kan være noe bare i kraft av seg selv’. Denne tenkemåten blir sett på som en tradisjonell afrikansk livsfilosofi. En god filosofi å ha med seg også i hverdagen som pedagog.

Bjørn Eidsvåg sin sang «Ansiktet ditt» fanger nettopp dette. Her er fra refrenget:

ansiktet ditt
gjenspeile’ mitt
eg blir te meg
i møte med deg

Jeg anbefaler sterkt å lytte til denne låta. Den kan tolkes på mange plan – både som pedagog, forelder, partner og venn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *